FERYA_logo

Les associacions de pares i mares de FAPA Mallorca i la Plataforma FERYA rebutjam un model d’oci fonamentat en el consum abusiu d’alcohol.

Criticam el foment per part de les administracions públiques d’activitats com el Birracruzis promocionant un oci nociu, al mig del carrer i a ple dia, i que no garanteix una correcta prevenció del consum de substàncies tòxiques entre els menors.

Actualment, el consum d’alcohol està molt relacionat amb el temps d’oci tant de la població local com dels turistes, però com a pares i mares, sense ignorar la nostra responsabilitat individual, no podem acceptar la influència que tenen sobre els menors algunes actituds “normalitzades” que es repeteixen amb massa freqüència a les festes populars i a activitats que lliguen de manera perillosa diversió amb alcohol.

Com ja denunciàrem abans de l’estiu passat, el consum d’alcohol desmesurat a la via pública, inclús per part de menors, durant les festes populars i les berbenes s’ha convertit en un problema que ha obligat a alguns municipis a aprovar ordenances específiques. Valoram molt positivament que ajuntaments com els de Campos, Capdepera, Esporles o Montuïri hagin pres mesures per tal d’evitar el consum d’alcohol a la via publica.

Tampoc, podem oblidar les imatges lamentables que s’han vist aquest estiu d’un tipus d’oci molt poc saludable que es fomenta en alguns llocs turístics, com és el cas de Magaluf, on es repeteixen diàriament tot tipus d’actituds incíviques i que han conduit a accidents greus.

Tanmateix, encara es produeixen amb excessiva freqüència situacions no desitjables que fomenten un tipus d’oci lligat a un consum abusiu d’alcohol, que tenen un efecte negatiu sobre els menors. Aquest és el cas del Birracruzis, que aquest any celebrarà la seva 9a edició el 30 d’agost a Pollença. Es tracta d’un esdeveniment que té com a principal finalitat beure cervesa i fer-ne una competició, premiant els que més en beuen. D’això se’n desprèn un missatge de promoció del consum no moderat d’alcohol lligat a la diversió, contrari a les polítiques de salut pública per les què les administracions haurien de vetllar. Les seves característiques, pels carrers del poble a partir de les 9:00h del matí, fan que el missatge de permissivitat en l’abús de l’alcohol arribi d’una manera molt directa als menors. De fet, s’ha vist en anteriors edicions, celebrades a Alcúdia i Inca, l’estat d’ebrietat en el qual acaben molts dels participants.

Des de FAPA Mallorca i la Plataforma FERYA hem fet arribar als organitzadors del Birracruzis i a l’Ajuntament de Pollença, que ha autoritzat l’activitat, la nostra preocupació en vers la protecció dels menors en quant a la promoció d’un tipus d’oci fonamentat en un consum abusiu d’alcohol. Agraïm a l’Ajuntament de Pollença, segons la resposta, que garanteixi el compliment de la normativa vigent pel que fa a la venda d’alcohol a menors i a la seguretat dels participants i de la resta de ciutadans. Però ho consideram del tot insuficient, ja que no ens contesta a com pensa evitar la promoció del consum d’alcohol davant els menors a la via pública.

Els pares i mares demanam coherència a les administracions i que no segueixin promocionant un oci nociu al mig del poble o la ciutat, a ple dia i que perjudica directament als nostres fills i filles menors.

FAPA Mallorca treballam, entre d’altres temes, en la prevenció de riscos que afecten als menors, com el consum de drogues i alcohol, tractant alhora de conscienciar sobre el problema a altres pares i mares i implicar a altres col·lectius de la societat.

La plataforma FERYA (Familias en Red y Activas) està formada per organitzacions de famílies que reclamen exercir el seu dret com a pares i mares a jugar un paper actiu en la prevenció dels riscos que afecten els menors, sobre tot a través dels contextos de socialització, des de la premissa de la corresponsabilitat de totes les entitats socials.

Aquesta iniciativa compta amb el suport professional d’IREFREA i compta ja, des de fa 2 anys, amb grups organitzats d’associacions de pares i mares a cinc CCAA (Andalucia, Balears, Catalunya, Castilla-Leon i Galicia).

El juny de 2013 la plataforma es va presentar públicament i les tres federacions d’APIMA de Mallorca donàrem a conèixer un manifest demanant la implicació de tots els sectors socials davant el problema de l’alcohol a les festes populars. Podeu veure el manifest a continuació.